Prinsip memasak merujuk kepada kaedah memasak manggunakan
haba lembab dan haba kering. Kaedah
memasak secara haba lembeb adalah mengukus, mencelur, mereneh, merendidih dan merebus.
Kaedah memasak secara haba kering pula ialah menggoreng, membakar dan memanggang.
>>Kaedah
Memasak makanan dengan menggunakan haba kering<<
Haba
dipindahkan kepada makanan melalui udara panas dalam kaedah memasak dengan haba
kering. Makanan dimasak sama ada di dalam ketuhar, gril atau di atas bara api
yang panas. Kaedah memasak yang menggunakan haba kering ialah menggoreng,
membakar dan memanggang.
Melalui kaedah memasak dengan haba
kering makanan yang dipanaskan akan menyebabkan protein di permukaan makanan
membeku. Ini akan mengelakkan jus makanan daripada keluar. Apabila makanan
bertukar ke warna keperangan, suhu hendaklah dikurangkan supaya bahagian dalam
makanan akan masak.
a. Menggoreng
Menggoreng
ialah kaedah memasak makanan dalam minyak atau lemak yang telah dipansakan.
Terdapat tiga cara menggoreng iaitu menggoreng kering, menggoreng tohor dan
menggoreng dalam minyak penuh.
b. Memanggang
Memangang ialah memasak makanan dengan
menggunakan haba yang sangat panas daripada elemen pemanas, api gas, bara arang,
di atas api yang terbuka atau di dalam ketuhar. Makanan yang sesuai dipanggang
ialah daging, ikan. Ayam itik, dan sayur-sayuran berubi.
c. Membakar
Membakar
ialah memasak makanan di dalam ketuhar yang panas menggunakan arus elektrik,
gas, kerosin atau arang. Makanan yang sesuai dibakar ialak roti, kek, pastry,
biskut dan sebahagian kuih tempatan seperti kuih bingka ubi dan kuih bakar.
d. Menggril
Memasak
makanan di bawah gril dapur gas atau elektrik di atas bara api yang panas
misalnya memanggang sate atau di bawah gas yang panas atau penggeril letrik. Makanan
cepat dimasak kurang berminyak dan berasa sedap.
>>Kaedah
Memasak Makanan dengan cara haba lembap<<
Kaedah
memasak menggunakan haba lembab adalah seperti mengukus, merebus, mereneh,
merendidih dan mencelur.
a. Mengukus
Mengukus ialah kaedah memasak menggunakan wap
daripada air mendidih. Kaedah mengukus mengambil masa yang lebih lama
berbanding dengan kaedah menggoreng dan merebus. Air kukusan hendaklah sentiasa
mendidih dan jika perlu, air mendidih perlu ditambah untuk mengekalkan suhu air kukusan itu. Terdapat dua cara
mengukus iaitu secara langsung dan secara tidak langsung.
b. Mencelur
Makanan dimasukkan ke dalam air mendidih selama satu minit atau dua minit,
kemudian ditoskan. Sesuai untuk tauge, kangkung,tauhu, kacang panjang.
c. Merebus
Merebus ialah kaedah memasak makanan dalam air
mendidih (100*C) dan dibiarkan masak secara mereneh sehingga lembut. Cecair daripada makanan yang direbus mengandungi
nutrient yang boleh digunakan untuk membuat sosa) Memasak makanan dengan memasukkan
dalam air mendidih, kemudian reneh hingga empuk.
d. Rendidih
Memasak
makanan dengan sedikit cecair sahaja atau secukup cecair
untuk meliputi makanan. Cara
ini sesuai untuk bahagian daging yang liat, ikan, telur, sayur-sayuran berubi, kekeras, kekacang dan buah-buahan.