MY BELOVED FOLLOWER (^__^)

Monday, November 17

BAKTERIA

Bakteria yang mencemarkan makanan.

Jenis bakteria
Cara pembiakan
Tempat pembiakan
Makanan yang dicemari
Staphylococcus aureus
Toksin
  • Bahagian berjerawat, luka,  dan hidung manusia.
  • Haiwan seperti lembu dan kambing.
  • Makanan berprotein seperti daging, telur, dan susu
Clostridium botulinum
Spora
  • Tanah dan air
  • Ikan
  • Sayur-sayuran
  • Daging, ikan dan sosej
  • Makanan berkaleng
Clostridium perfringens
Toksin
  • Tanah, air, habuk, najis, dan baja
  • Usus manusia dan haiwan
  • Lalat
  • Daging mentah
  • Ayam dan itik
  • Pencemaran silang antara daging mentah dan yang telah dimasak
Salmonella
Sentuhan
Pencemaran silang
  • Usus haiwan dan manusia
  • Najis yang mencemar makanan dan air
  • Ayam, itik
  • Daging lembu
  • Telur dan makanan yang mengandungi telur
  • Pencemaran silang antara makanan mentah dan makanan yang telah dimasak
Escherichia coli
Sentuhan
Pencemaran silang
  • Najis manusia dan haiwan
  • Tanah dan air
  • Sayur-sayuran dan buah-buahan yang rosak
  • Keju
  • Karangan laut yang mentah dan diproses
  • Daging cincang mentah
  • Buah dan sayuran segar