MY BELOVED FOLLOWER (^__^)

Sunday, February 13

BUAH DURIAN BELANDA

Durian belanda??
Daunnya berbentuk ringkas dan tersusun secara berselang seli pada rantungnya.daunnya berukuran 5.5-18 cm X 2-7 cm.Bunganya berwarna hijau pada mulanya dan berubah menjadi kuning pucat apabila mekar.Buahnya di litupi oleh duri yang lembut, berwarna hijau dan berukuran 15cm-35cm X 10-15 cm. Ia mempunyai biji yang banyak dan berwarna hitam serta dilindungi oleh cengkerang biji yang keras. Daunnya mempunyai bau yang agak busuk dan tumbuhan ini membiak melalui keratan batang dan biji benih.
Asal-usul durian belanda.

Durian belanda (bahasa InggerisSoursop, tulisan Cina Tradisional 紅毛榴蓮, Soursap, Guanábana, Graviola, Zuurzak, Coração-da-Índia, Guyabano or Corossol ) atau nama saintifiknya Annona muricata L merupakan sejenis tumbuhan tropika yang berasal daripada amerika tropika dan diperkenalkan ke asia tenggara oleh orang-orang sepanyol

Apakah khasiat dan kegunaan durian belanda?

Putiknya digunakan oleh masyarakat melayu untuk mengubati cirit birit dan berak berdarah. Di Indonesia daunnya yang dihancurkan digunakan untuk merawat bisul dan daunnya yang dikeringkan digunakan untuk membunuh serangga. Air rebusan daunnya digunakan untuk mengeluarkan cacing dari usus. Di Malaysia, terdapat persediaan herba dalam bentuk cecair yang menggunakan daun durian belanda yang digunakan untuk merawat athritis, batuk dan demam.Demah atau tuam(poultice) yang menggunakan serbuk dari daunnya yang dikeringkan digunakan untuk menghilangkan radang dan merawat penyakit kulit.

Di Filipina batangnya yang muda digunakan untuk merawat luka dan menghentikan pendarahan.Air rebusan daunnya digunakan untuk berkumur bagi merawat ulser mulut dan menyembuhkan luka.Divietnam pula daunnya digunakan untuk menangani masalah kerungsingan.




Berikut merupakan jadual ringkas yang menjelaskan tentang bahagian durian belanda dan khasiatnya.

Nama bahagian
Khasiat dan kegunaan


Daun
a).Membunuh serangga.
b).Mengeluarkan cacing dari usus.
c).Merawat ulser mulut dan menyembuhkan luka.
d).Menangani masalah kerungsingan.
e).Menghilangkan radang dan merawat penyakit kulit.

Akar

a).Mengubati kencing manis, mengatasi masalah jantung dan penyakit hati.
Buah
a).Mengatasi masalah sakit sendi dan sengal-sengal anggota tubuh,
b).Ubat demam, membunuh cacing di perut kanan-kanak dan ubat cirit-birit.
c).Meningkatkan pengeluaran susu badan di samping mengelakkan masalah ketegangan.
d).Sebagai aktibakteria, antikanser, antitumor, astrigen dan penyakit saraf.

Putik
a).Mengubati cirit birit dan berak berdarah.
b).Merawat arthritis, batuk dan demam.

Batang
a). Batang muda digunakan untuk merawat luka dan menghentikan pendarahan.

Kulit
a).Membantu mengubati penyakit jantung dan batuk.
b).Mengembalikan kesuburan pasangan yang sukar mendapatkan anak.

                                                                   

3 comments:

  1. buah ni banyak kegunaan dan khasiat. di samping itu, rasa buah ini yang masam manis adalah sangat segar dan sedap. cuba la dlu..

    ReplyDelete
  2. pie, betul ka khasiat nie..? saya baru tau 0o,, wah,, mcm nie nak makan selalu la,, hehe

    ReplyDelete
  3. betul ness.. ni sy tulis bdasarkan pembacaan buku ilmiah :)

    ReplyDelete