Minuman boleh dibahagikan kepada tiga jenis iaitu (i)
menyegar dan menghilang dahaga pada hari panas; (ii) memberi khasiat untuk
tumbesaran; dan (iii) merangsang yang menyebabkan tubuh kita menjadi aktif dan
menambah selera untuk makan. Minuman juga membantu proses pencernaan dan
melarutkan bahan-bahan buangan di dalam badaN.
1. Minuman
Menyegarkan
Minuman ini dihidang dalam keadaan sejuk untuk memuaskan dahaga dan menyegarkan. Minuman ini boleh dihidang sebelum atau selepas makan dan pada bila-bila masa. Minuman dari buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi banyak vitamin, garam galian dan karbohidrat dalam bentuk gula dan juga sebagai bahan pelawas. Contoh minuman sejuk adalah air limau nipis, air nenas, air lamnit, jus tomato dan jus keret.
2. Minuman Merangsangkan
Minuman ini meningalkan kesan ransangan ke atas sistem saraf dan jantung. Minuman ini tidak mengandungi khasiat nutrien melainkan jika dihidang bersama gula dan susu. Oleh itu elak daripada memberi minuman ini kepada kanak-kanak. Contoh minuman yang merangsang ialah air kopi dan air teh
>>Air Teh
Teh mengandungi bahan perangsang ’theine’ yang sesuai untuk masa keletihan dan bahan ’tanin’ yang memberi air teh rasa pahit, mengeraskan protein dan mengandungi florida. Daun teh perlu disimpan dalam bekas yang bersih, kedap udara dan letak di tempat sejuk. Terdapat pelbagai jenis teh iaitu teh hijau, ter berperisa dan teh segera. Teh hijau mengandungi lebih banyak tanin
>>Air Kopi
Kopi mempunyai bahan perangsang kafein. Terdapat pelbagai jenis kopi, iaitu serbuk kopi rasa lebih pahit, kopi segera tidak perlu ditapis dan kopi ’de-caffeinated’ yang kandungan kafein telah dikurangkan.
3. Minuman Berkhasiat
Susu dan koko merupakan minuman
yang berkhasiat. Koko mengandungi kanji, asid folik, besi dan lemak dan sangat
sesuai untuk kanak-kanak dan pesakit. Susu pula mengadungi vitamin A, B, protein, lemak dan besi. Susu senang dihadam
oleh itu ia sangat sesuai untuk bayi,
kanak-kanak, pesakit, ibu mengandung dan orang-orang tua.
Jenis-Jenis Susu
Susu cair
Separuh daripada air dalam susu
ini disejatkan menjadi pekat dan kemudian ditinkan. Susu ini mengandungi lebih
lemak dan boleh dicairkan dan tidak sesuai untuk bayi atau pesakit. Susu ini
digunakan dalam masakan seperti membuat kek, puding, salad dan aiskrim. Contoh
susu Ideal, Carnation dan F&N.
Susu
pekat
Lebih daripada setengah
daripada air dalam susu disejatkan dan dicampurkan dengan gula untuk
memaniskannya dan mencegah pembiakan bakteria. Susu ini tdak sesuai untuk bayi
kerana mengandungi banyak gula dan ia digunakan dalam masakan atau minuman.
Contoh susu Milk Maid, F&N da Teapot.
Susu
tepung
Semua kandungan air dalam susu
disejatkan meningalkan pepejal berderai dalam bentuk tepung. Susu ini boleh
disimpan lama di tin kedap udara. Susu tepung perlu dibancuh dengan air dan
sesuai untuk makanan bayi, ibu mengandung, paskit dan orang-orang tua. Contoh
susu Dumex, Lactogen dan Promil.
Susu segar
Susu ini diperolehi dari lembu dan tidak boleh diberi kepada bayi kerana terlalu keras. Susu ini perlu dimasak atau melalui proses pensterilisasi sebelum diminum untuk membunuh bakteria dan menahannya daripada masam. Contoh susu Dutch Lady.