MY BELOVED FOLLOWER (^__^)

Friday, November 14

APA ITU BATER?


Bater berasal daripada perkataan perancis ’battre’ yang bermaksud pukul. Ini bermakna bater perlu dipukul untuk merangkap udara dan untuk mendapat adunan sebatian yang licin, ringan dan hasil masakan mempunyai tekstur yang lembut dan gebu.

Bahan yang diguna untuk membuat bater adalah tepung gandum dan cecair seperti air, susu atau santan. Tepung yang mempunyai kandungan gluten yang tinggi sangat sesuai untuk membuat bater. Telur atau minyak atau mentega cair diguna untuk menyedapkan rasa dan menambahkan khasiat. Telur juga berperanan sebagai bahan penaik.

Adunan bater boleh dimasak pelbagai kaedah misalnya cucur udang digoreng dalam minyak yang penuh, kuih lompang dikukus dan kuih ketayap digoreng tohor. Bater terbahagikan kepada tiga jenis iaitu (i) bater cair untuk membuat kuih ketayap dan kuih lompang; (ii) bater sadur untuk menyadur makanan  contoh pisang goreng; dan (iii) bater pekat contoh skon

Adunan Asas Membuat Bater

A. Bater Cair
1 biji telur
100 gm tepung gandum
250 ml susu/air/santan
SecubIT GARAM

>Serbuk penaik tidak digunakaN
>Diguna untuk membuat kuih tempatan

            II.        Bater Sadur
1 biji telur
1 camt. serbuk penaik
100 gm. tepung gandum
125 ml. susu/air/santan

>Sedikit serbuk penaik digunakan untuk meringankan bater. Adunan mestilah pekat.

           III.        Bater Pekat
1 biji telur
100 gm tepung
130 ml air/susu/santan
Secubit garam