Dessert dibahagikan kepada tiga jenis iaitu (i) panas; (ii) sejuk; dan (iii) dingin beku. Dessert dihidangkan
selepas makan tengah hari atau malam untuk melengkapkan atau menyeimbangkan
hidangan. Dessert juga akan memberi pelbagai warna pada hidangan dan
menghilangkan rasa muak. Desert hendaklah seimbang ataupun lengkap dengan hidangan-hidangan lain. Sekiranya hidangan lain sudah berlemak, perlu
dipertimbangkan hidangan dessert yang kurang berlemak.
Dessert
panas
Dessert panas hendaklah segera dihidang sebaik sahaja
deserat tersebut disediakan supaya rasa dan rupanya tidak terjejas. Contoh
dessert panas yang akan terjejas apabila dibiarkan terlalu lama di meja hidangan
ialah souffle akan jatuh, pisang goreng akan hilang kerangupannya dan pankek (crepe)
akan menyerap sos.
Dessert Sejuk
Dessert sejuk terdiri dari kastard, jeli, puding, tat, kek
dan mousse. Dessert ini dihidang dalam acuan kecil dan dihias dengan
buah-buahan, coklat, kekacang, krim atau sos.
Dessert Dingin Beku
Dessert dingin beku sangat pupolar dan disukai ramai.
Dessert ini menambah variasi kepada hidangan dan sangat sesuai dihidang pada
cuaca panas terutama selepas makan tengah hari.
Aiskrim, sundae adalah sherbet contoh desert dingin
beku.ontoh resipi dessert dingin beku.