1. Pengisar / Bleander
Mengisar makanan untuk sos, bahan sup, kacang, gula
kasar, dan biji kopi, mencincang buah-buahan , sayur-sayuran untuk chutney dan
jeruk; daging dan isi ikan untuk membuat pes ikan, menggaul bahan minuman
seperti buah-buahan dan campuran susu. Penggunaan pengisar makanan telah
menggantikan fungsi lesung batu pada ketika ini dapat mempercepatkan kerja
penyediaan makanan dalam kuantiti yang lebih banyak dan lebih bersih.
2. Pengadun
Pembancuh cangkuk digunakan untuk menggaul
dan menguli adunan, pembancuh urai digunakan untuk mengenjut telur dan krim,
pengadun leper dan nipis digunakan untuk memutar lemak dengan gula, ubi kentang
rebus, desert sejuk, menggaul lemak dengan tepung, dan bater dengan sos.
3. Ketuhar gelombang mikro
Alat ini merupakan satu
rekaan moden yang paling senang
dikendalikan dan cepat untuk proses memasak. Memasak dengan olakan gelombang
mikro & menghasilkan makanan yang seakan-akan direbus atau dikukus.
Mempunyai pelbagai fungsi seperti memanggang, membakar, mengrill, mengukus,
merendidih, memanas makanan dan menyahbekukan makanan sejuk beku. Penggunaan
alatan ini dapat mempercepatkan jangka masa memasak sehingga 50% hingga 70%.
4. Pembakar Roti
Pembakar roti digunakan untuk
membakar roti agar lebih sedap, rangup dan boleh dimakan panas. Sering
digunakan untuk menyediakan sarapan pagi yang cepat dan ringkas sesuai dengan
keperluan gaya hidup masa kini. Alat ini sangat mudah dikendalikan.
5. Pengadun kopi/ Cofee Maker
Pengadun kopi/ cofee maker digunakan untuk mendidihkan air, membuat air kopi dan
alat ini dapat mengekalkan kepanasan
sepanjang masa. Penggunaan alat ini menghasilkan air kopi yang lebih halus dan
bersih.
6. Periuk Tekanan
Merebus & mengukus makanan dengan cepat menggunakan tekanan wap yang
tinggi. Semasa menggunakan periuk tekanan kita harus mengetahui peraturan dan
langkah penggunaan yang betul untuk mengelakkan kemalangan/ kecederaan.
Penggunaan alatan ini dapat mengurangkan jangkamasa memasak.
7. Ketuhar
Membakar kek, pastri, biskut, memanggang daging & memasak
menggunakan kaserol.
8. Periuk
nasi elektrik
Periuk nasi elektrik digunakan untuk memasak nasi secara
merebus, digunakan juga untuk masakan lain yang direbus seperti sup dan bubur.