Cara membuat
bater
i.
Tepung dan garam diayak
bersama. Jika mengguna serbuk penaik ayakkan bersama tepung supaya ia rata.
ii.
Tepung gandum atau tepung beras
boleh digunakan.
iii.
Tepung beras mudah diadun
kerana ia tidak mengandungi glutin. Bater yang dibuat daripada tepung beras
garing apabila digoreng. Bater mestilah cair. Jika dikukus keadaannya menjadi
seperti kastard pekat apabila sejuk.
iv.
Buat lubang di tengah-tengah,
masukkan telur dan sedikit air dan gaul dengan mengguna sudu kayu. Teruskan
masukkan air sedikit demi sedikit dan pukul sehingga sebati. Pastikan tidak ada
ketulan. Semasa proses ini udara diperangkap ke dalam adunan.
v.
Jika adunan berketul-ketul
tapis. Tepung gandun akan bergentel kerana ia mengandungi glutin
vi.
Biarkan adunan seketika di
tempat dingin sebelum di guna untuk melembutkan kanji.
vii.
Jika hendak mengguna bater
sebagai saduran pastikan makanan kering.
viii.
Pastikan suhu minyak sesuai
apabila menggoreng. Minyak yang tidak cukup panas akan menyerap ke dalam bater
menyebabkan makanan berminyak dan berat. Minyak yang terlalu panas pula akan
menyebabkan bahagian luar cepat masak atau hangus tetapi bahagian dalam masih
mentah.
ix.
Gunakan kertas tisu untuk
menyerap minyak.